شاید در حال حاضر تصورش سخت باشد اما فقط 20 سال پیش بود که صحبتی از پرداخت موبایلی به عنوان یک روش برای مصرف کنندگان نبود. علت این موضوع هم این است که در آن دوران اکثر تلفن های همراه بدون دوربین بودند.
اما حالا پرداختهای موبایلی به عنوان یکی از روش های مرسوم در زندگی اجتماعی ما مرسوم است. در این بین پرداخت از طریق QR code یکی از روش های امن و رایج پرداخت موبایلی است.
QR code برای کنترل کرونا
دولت ها با استفاده از کدهای QR برای نظارت بر شیوع کرونا مناطق پرخطر را مشخص میکنند و از طرف دیگر هم پرداخت از طریق این کدها می تواند ریسک ابتلا به کرونا را کاهش دهد.
در ایران هم طرح ملی پذیرندگی جامع و یکپارچه پرداخت مبتنی بر کدهای QR برای مقابله با ویروس کرونا برای انجام عملیات پرداخت در فروشگاهها بدون تماس با کارت بانکی و دستگاه کارتخوان بزودی عملیاتی شده است. به گزارش بانک مرکزی، در راستای تسهیل انجام تراکنشهای کارتی و ارتقاء سطح بهداشت خدمات پرداخت، بحث کیف پول الکترونیک و پرداخت با کد QR را پیش از ورود ویروس کرونا به کشور به صورت جدی در دستور کار قرار دارد.
تاریخ استفاده از QR code
در حال حاضر کدهای QR همه جا پیدا میشوند. ممکن است این مربع های سفید و سیاه کوچک را هرجایی ببینید. البته این فناوری جدید نیست و بارکدها از سال 1994 به وجود آمدند.
استفاده از QR Code برای پرداخت، اولین بار در سال ۲۰۱۲ توسط یک اپلیکیشن کیف پول الکترونیک انجام شد و در سال ۲۰۱۴ شرکت Tencent با اضافه کردن این ویژگی به پیام رسان WeChat به کاربران خود امکان دریافت و پرداخت از طریق QR code را داد. نسخه اولیهی کد QR یک مربع ۲۱ در ۲۱ پیکسل بود که فقط اطلاعاتی با ۴ کاراکتر را در بر میگرفت. در حالی که نسخهی اخیر کد QR یک مربع ۱۷۷ در ۱۷۷ پیکسل است که میتواند ۱۸۵۲ کاراکتر را در خود نگه دارد که این مقدار، معادل چند صفحه داده و اطلاعات است.
آیا پرداخت با کد QR مطمئن است؟
در پنج سال گذشته استفاده QR Code ها برای پرداخت آنلاین، رشد قابل توجهی داشته و با گسترش استفاده از برنامههای موبایلی و شبکههای اجتماعی و خدمات بانکداری الکترونیک، پتانسیلهای این سیستم پرداخت بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. اما هر زمان که صحبت از پرداخت آنلاین مطرح میشود، همیشه دغدغهی امنیت پرداخت مطرح بوده است. برای اطلاع از امنیت پرداخت با QR Code کافی است مقایسهای میان این سیستم و کارتهای بانکی داشته باشیم.
شما در پرداختهای بانکی مجبور هستید که رمز کارت خود را وارد دستگاه فروشنده کنید و حتما کارت خود را در دستگاه کشیده یا روبروی آن قرار دهید اما پرداخت با QR Code بسیار سادهتر است. دیگر نیازی به وارد کردن رمز خود در دستگاه فروشنده ندارید و با اسکن کد QR پذیرنده که میتواند روی کاغذ یا موبایل فروشنده باشد، اطلاعات فروشنده را مشاهده میکنید و با تایید در موبایل خودتان پرداخت را انجام میدهید.
از آنجائی که که مشتری کل فرآیند خرید را بدون وارد کردن رمز در دستگاه فروشنده و تماس فیزیکی شروع و کنترل میکند، امکان تقلب به طرز قابل توجهی کاهش مییابد، البته مشتری همچنان باید از تلفن همراه خود مراقبت کند. همچنین برای فروشندگان نیز خطر کمتری به همراه دارد چرا که آنها میتواند پرداختهای انجام شده را از طریق پیامهای متنی چک کنند. وجود لیست پرداختها به فروشنده امکان تجزیه و تحلیل برای رشد کسب و کار خود را میدهد.